Extranjero enseñó a preparar salteña y así fue el extraño resultado

Un tiktoker enseñó a preparar salteñas y el video se volvió viral por el resultado final.

Publicación: 15/07/2024 09:21
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[Foto: Video/TikTok] / Un extranjero se volvió viral por el resultado de las salteñas que preparó

En TikTok se lo encuentra como “Food with George” y según su perfil prepara comida de diferentes partes del mundo, además que se describe como un amante de la comida, los viajes y aperitivos.

Para la oportunidad, en su serie “alrededor del mundo” decidió preparar salteñas bolivianas. Según George, en su episodio 21 estaba intentando cocinar un plato de acuerdo al orden alfabético del mapa que tenía, es este caso Bolivia.

“Hoy vamos a estar en Bolivia y estas son salteñas”, dijo George mostrando el particular resultado de este aperitivo tan tradicional del país.

@foodwithgeorge Salteñas - Bolivia 🇧🇴 Around the World - Episode 21 Ingredients 2 chicken breast 1 cup water 2 tsp vegetable oil ½ onion, minced 1 garlic clove, minced ½ pepper, chopped 2 tbsp parsley, chopped 2 habaneros, chopped ¼ cup green peas ½ cup raisins 1 potato, cooked, peeled and diced 1½ tbsp sugar 1 tsp salt ½ tsp black pepper ¼ tsp ground cumin 1 tbsp dried oregano 1 bay leaf 1½ tbsp gelatine 3 tbsp water 2 hard-boiled eggs, peeled and diced 20 green olives Dough: 4 cups flour 3/4 cup sugar 1 tsp salt 2 tbsp ground annatto 1 egg yolk 1/3 cup Lard 3/4 water Method Boil chicken breast water until cooked. Shred chicken and reserve 3 cups of the broth. Sauté onion, green peppers, garlic, parsley, and chilli for 3-4 minutes. Add shredded chicken, 3 cups of broth, peas, raisins, potatoes, sugar, salt, pepper, cumin, oregano, and bay leaf. Simmer for 5 minutes. Mix gelatine with 3 tbsps of water and let sit. After simmering, adjust seasoning, remove bay leaf, add gelatine, cook for 1 more minute, then turn off heat. Cool slightly, transfer to an airtight container, add eggs, mix, and chill for at least 4 hours or overnight. Mix flour, sugar, salt, annatto, egg yolk, and lard. Add water and mix until combined. Knead on a floured surface for 10 minutes until smooth. Let rest for 20 minutes under a damp cloth. Divide dough into 20 portions, form into balls, and let rest for 20 minutes covered with a damp cloth. Roll each ball on a floured surface into 12 cm discs, ¼ cm thick. Store discs in an airtight container in the refrigerator for 2 hours. Take out 5 empanada discs at a time. Wet edges if floury. Place 1½ tbsp of filling and an olive on each disc. Seal by pressing edges and removing air. Fold edges into a triangle shape to seal completely. Place salteñas on a greased baking tray, seal side up, with 5 cm space between each. Brush with a mixture of 1 egg white and 2 tbsp of water. Preheat oven to 245°C and bake for 20 minutes. I served mine with a hot salsa made with tomatoes, chilli, garlic, basil, coriander, olive oil and salt blended together. Enjoy! #aroundtheworld #worldfood #aroundtheworldfood #homemade #series #bolivia #salteñas #bolilvianfood ♬ original sound - Food with George

George describió según lo que sabía los paso para preparar la salteñas. Hirvió y desmenuzó pollo. Preparó un ahogado con cebolla, zanahorias, ajo, pimentón y perejil. Mezcló la preparación e hizo la masa.

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Un detalle que George realizó fue que agregó el relleno de la salteña como si fuera una empanada, aunque intentó darle la forma que es tras llevar al horno la preparación, el resultado no fue como una salteña tradicional.

El tiktoker sirvió las salteñas acompañadas de llajua pero lo que llamó la atención fue el particular resultado, que comió tras preparar. Su publicación tiene más de 500 mil visualizaciones y opiniones divididas.

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“No se hagan, todos sabemos que hacer salteñas no es fácil, la intención es lo que cuenta”, escribió la usuaria Génesis Vidal, mientras que otra persona le escribió que si iba a preparar salteñas las haga bien.